Skip to main content

Ring til os på 87 42 51 00 og hør mere om Benproteser

BENPROTESE - LAD OS GUIDE DIG

Sammen finder vi en løsning 

Nå vi laver en benprotese, er vores vigtigste opgave at give dig mulighed for at leve det liv, du ønsker.

Det er vores opgave at gøre det muligt, og hos Bandagist Centret har vi altid en dygtig bandagist til at hjælpe dig.

Når du skal have benprotese, skal du tage mange valg. Det kan hurtigt virke uoverskueligt, og måske synes du, det er svært at tage stilling. Måske har du mest af alt lyst bare lyst til at overlade disse valg til os.

Men – vi er eksperter i at lave proteser, og du er ekspert i dig, dine ønsker og dine behov. Derfor hjælper vi hinanden med at tage de bedste valg og finde den proteseløsning, der passer bedst til dig.

I den proces giver vi dig altid flere muligheder at vælge imellem. Og med afsæt i vores specialiserede viden og erfaring får du altid en benprotese, der passer til dig og dit liv. Hos os får du ikke blot en standardløsning.

Din benprotese skal passe

Når du vælger din bandagist, vælger du samtidig en professionel ekspert, som med afsæt i sin specifikke specialviden, vil følge dig gennem i mange år.

Bandagisten vil nemlig være der for dig – også i de perioder, hvor din protese nødvendigvis ikke helt fungerer,  som den skal.

Kroppen ændrer sig nemlig hele tiden. Det samme gør den benstump, vi løbende laver gipsafstøbning af, når du skal have protese – og ny protese. Det betyder, der kan være perioder, hvor din benprotese ikke passer ordentligt, og hvor du kan være nødt til at se din bandagist lidt oftere end normalt.

Bandagisten tilpasser din benprotese

Nogle tror, at en benprotese fungerer hele livet. Sådan er virkeligheden desværre bare ikke.

Derfor skal vi løbende lave dig en ny benprotese, både fordi din protese bliver slidt, men også så den altid passer til din benstump.

Protesehylstret som benstumpen hviler i, skal vi også udskifte løbende. Den skal nemlig hele tiden passe ordentligt. I begyndelsen vil det være ofte, og efterhånden vil der typisk blive længere mellem intervallerne.

Når det drejer sig om børn, skal de naturligvis have skiftet deres protese i takt med, at de vokser – og det kan indimellem være med meget korte intervaller. 

Vi er tæt på dig

Uanset om du er voksen eller barn, anbefaler vi altid, at du vælger en bandagist, du har tillid til. Men en god kemi mellem dig og din bandagist er desuden også vigtigt, da du altid skal have tillid til, at din bandagist leverer den service, du har behov for.

Det er desuden også en fordel at vælge en bandagist, som ikke er alt for lang væk fra dig. Derfor har vi har afdelinger i hele Jylland og på Fyn. Alle vores afdelinger har desuden værksteder, hvor du kan få hjælp med de fleste tilretninger, mens du venter.

Har du spørgsmål i forhold til benprotese, er du altid velkommen til at kontakte os. Da skal vi sørge for at guide dig, så vi kan finde den helt rigtige løsning til dig!

Fodprotese

De fleste med fodprotese i silikone, er enten født med manglende forfod eller har været udsat for en ulykke, hvor de har mistet en del af foden.

Vi laver din fodprotese i silikone, som vi indfarver efter din hudfarve. Neglene laver vi efter dit ønske i silikone, plast eller akryl.

Vælger du akryl eller plastnegle, kan du fx lakere dine neglene på begge fødder. Hvis du vil have en fod i en helt anden farve, har du også mulighed for det, da vi selv fremstiller proteserne.

 
 
 
 
 
1
1

Underbensprotese

Er du amputeret på skinnebenet, har du rigtig gode muligheder for en god protesefunktion med en underbensprotese.

Protesehylstret omslutter benstumpen, og vi bruger oftest en inderliner af silikone inderst på huden. Denne beskytter din hud og er bindeleddet mellem benstumpen og protesehylstret.

Oftest laver vi din nye fod af kulfiber, hvilket er let og energilagrende.

Vi prioriterer altid lang tid på at tale med dig om dine ønsker og muligheder. Dermed kan vi i fællesskab finde den bedste løsning til netop dig.

Læs mere om underbensproteser

Vær opmærksom på, at det altid er dig, som

bestemmer, hvem der skal lave din protese!

FRITVALGSORDNINGEN er DIN frie ret til vælge leverandør af din benprotese. Mener din kommune noget andet, eller har du udfordringer med det frie valg, skal du endelig kontakte os, før du vælger!

Knæex.-protese

Er du blevet amputeret gennem knæleddet, skal du have en knæex.-protese.

For at skåne huden bruger vi ofte en inderliner af silikone inderst i protesen.

Protesen er lavet med et protesehylster, der omslutter benet. Vi laver en løsning, hvor protesen bliver fastholdt på benet med enten vacuum eller med pres på benstumpens smalleste sted lige over knæet.

Knæex.-protesen har et knæled og en fod, der ofte er lavet i kulfiber, da det er er let og fleksibelt materiale.

Ofte har vi mulighed for at lave en knæex.-protese med høj funktionalitet og fleksibilitet. Det skyldes, at benstumpen ofte er lang, lårbensknoglen er intakt samt ikke mindst, at mange muskler fungerer helt normalt.

Skal du have en knæex.-protese finder vi i fællesskab netop den løsning, der passer dig og giver dig så aktiv en hverdag, som mulig!

 

Lårbensproteser

Er du amputeret på låret, skal du have en lårbensprotese.

Til en lårbensprotese bruger vi ofte en inderliner af silikone inderst, til at beskytte huden. Den sørger også for at fastholde lårbensprotesen på benstumpen kombineret med enten en lås eller vacuum.

Der findes mange forskellige knæled til en lårbensprotese. Det er fra de mere simple, der blot kan blive låst til elektriske knæled, du kan bruge til at gå på trapper og som kan tåle saltvand.

Foden laver vi stort set altid af kulfiber, da det er et let og energilagrende materiale.

Hvilken type silikone, fod eller knæled der er bedst til netop dig og din lårbensprotese, finder vi ud af i fællesskab. Da sikrer vi, du får den protese, der giver dig de bedste muligheder for en aktiv hverdag, uanset om du har været protesebruger i mange år eller er nyamputeret.

Læs mere om lårbensproteser

Vi ved, hvor vigtigt det er, at du bliver

taget med på råd og bliver hørt!

Derfor gennemgår vi altid dine problemstillinger og udfordringer sammen med dig, så vi kan give dig mere end én mulighed. Da vælger vi i fællesskab den bedste løsning til netop dig!

Hofteex.-protese

Har du fået amputeret hele benet og måske en del af bækkenet, kan vi i de fleste tilfælde også lave en protese til dig.

Det bliver kaldt en hemipelvectomiproteser - eller beskrivende hofteex.-protese, der er den højeste type protese, vi laver i Danmark.

En hofteex.-protese har en slags kurv, du "sidder" i. Denne kurv tilpasser vi helt individuelt til dig.

Under kurven er der både hofteled, knæled samt fod. Hvor avanceret disse tre led skal være, afhænger af både dit aktivitetsniveau og din fysik. Vi indleder naturligvis altid med en meget grundlig dialog om dine ønsker, behov og muligheder.

Det er vigtigt at påpege, vi har mange års erfaring med at lave hofteex.-proteser og derfor kan give dig den service, der er nødvendig, så du får en velfungerende protese.

 
 
 
 
1
1

Proteser til børn

Vi har stor erfaring i proteser til børn født med dysmeli. Det vil sige født med manglende eller mangelfuldt udviklede ben.

Netop denne protesetype er ofte mere vanskelig at lave end proteser til fx amputationer. Det skyldes, at benene vi skal lave gipsafstøbning af, oftest ikke er symmetriske, har meget individuel form samtidig med, at børn er MEGET aktive.

For mange børn med dysmeli, er proteserne ofte en forudsætning for, at barnet kan komme til at gå og i nogle tilfælde også at kravle. Derfor bliver de første proteser ofte lavet, når barnet viser tegn til at ville stå.

Da børn jo har det med at bliver større og større, ind til de bliver voksne, har vi derfor også stor erfaring med at lave dysmeli-proteser til voksne.

Vi laver naturligvis også proteser til børn, som af den ene eller andet årsag er blevet amputeret.

Børneproteser ligner ofte dem, vi laver til voksne, og vi laver dem altid alt efter det niveau, de er amputeret. Typisk benytter vi specielle børnekomponenter, ind til de vejer 35-45 kg af hensyn til, at protesen hverken må veje eller fylde for meget.

Udsmyk din protese

Efterhånden fravælger flere og flere protesebrugere traditionel kosmese i skummateriale med samme form og farve som det raske ben.

I stedet vælger de individuel udsmykning med fx et foto af familien, yndlings-kæledyret eller logoet fra favoritholdet.

Få din ønskede udsmykning trykt på en t-shirt, og da sørger vi for at lægge den på som det afsluttende lag i vores produktions-proces af protesen. Du har også mulighed for at få kosmese i 3D-print lavet efter det andet ben.

Nogle vælger "blot" at få protesehylstret støbt i en anden farve, hvor sort ofte et populær farvevalg.

På afspilleren herunder kan du se, hvordan vi støber et sort protesehylster.

Play Video
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1

Et protesehylster er ikke nødvendigvis altid

den helt rigtige løsning til din protese!

Vi er det eneste bandageri i Danmark, som kan lave benprotese uden protesehylster. Læs meget mere om de proteser, vi laver som osseointegration i samarbejde med Aarhus Universitetshospital.

Osseointegration

Nogle protesebrugere oplever, det er meget svært eller endog umuligt at bruge en protese med protesehylster.

Det kan der være mange årsager til. Fx meget korte benstumper, stumper der ændrer form i løbet af dagen eller stumper med mange ar. Det kan alt sammen skabe udfordringer, der betyder, at selv erfarne bandagister ikke kan lave en protese med protesehylster, der fungerer ordentligt.

I 2010 begyndte Aarhus Universitetshospital (AUH) - som de eneste i Danmark - at lave osseointegration. Her indopererer de en titaniumskrue eller stav i lårbensknoglen. Når den er vokser helt fast i knoglen, laver vi - i tæt samarbejde med AUH - proteserne til osseointegration.

Faktisk har vi i 2022 lavet proteser med elektriske knæled til den første dobbelte osseointegration i Danmark - og blandt de første dobbelte på verdensplan.

Tryk play herunder for at se resultatet - det er faktisk ret vildt.

Play Video
Læs mere om osseointegration

Ring og få en tid på 87 42 51 00