Skip to main content

Kontakt os på 87 52 51 00

Behandlingsortose til børn

Børn med behov for behandlingsortose er en specialiseret opgave. Derfor er det vigtigt, at samarbejdet mellem alle behandlere fungerer optimalt. Hos Bandagist Centret lægger vi stor vægt på, at vi kun er et enkelt telefonopkald væk.

Vi har mange års erfaring i at behandle børn med ortoser. Derfor er vi i dag en integreret del af behandlerteamet – specielt i Region Midtjylland.  Her er vi det eneste bandageri med ekspertise, viden og erfaring med behandling af børn med klumpfod, medfødt hofteskred, skoliose (skæv ryg), og en lang række andre specialopgaver. 

Vores fælles mål er, at vi løfter opgaven omkring børn med behandlingsortose på så højt et fagligt niveau, det overhovedet er muligt.

Vi er bevidste om, at man som forældre eller pårørende til et barn med behov for behandlingsortoser, som regel også har mange andre sundhedspersoner med ekspertise og faglig viden end bandagister, man skal forholde sig til.

Derfor lægger vi hos Bandagist Centret stor vægt på, at vi gør jeres besøg på vores bandageri så smidigt som muligt. Kontakt os hvis I har spørgsmål om, hvordan vi kan hjælpe jer og jeres barn med behandlingsortose.

Se nogle af de almindeligste børneortoser

DB-skinne

Bruges til børn med hofteskred

Vi er specialister i at behandle børn med hofteskred. Behandlingen tager normalt 6 uger hvor barnet bruger skinnen i 24 timer i døgnet. Vi er en del af teamet i Region Midtjylland og vi monterer kun skinnen i vores Aarhus afdeling

Ponseti behandling

Til børn der er født med klumpfod

Behandlingen af klumpfod er en specialiseret opgave der involverer børneortopæd, fysioterapeut, sygeplejerske og bandagist. I Region Midtjylland har vi valgt at behandle børn med klumpfod i et lille team som mødes en til to gange årligt for at diskutere forbedringer og andre tiltag. Vi er en lille gruppe bandagister som tager sig af behandlingen og alt foregår i vores Aarhus-afdeling. Så er i sikker på at vi kan hyde den bedste behandling af børnene.
Selve behandlingen tager som regel 4 år. De første 6 uger får barnet lagt en gips som skal rette foden op. Denne skiftes ca. en gang om ugen. Undervejs i forløbet laves en lille operation hvor achillessenen skæres over. Derefter fortsættes med gipsen indtil lægen er tilfreds med fodens stilling.
Når den sidste gips er fjernet monterer vi sko og skinne som skal bruges 23 timer i døgnet i de næste 3 måneder. Når lægen ved en kontrol vurderer at foden er stabil overgår skinnen til kun at blive brugt når barnet sover. Vi skifter skoene i takt med at fødderne vokser. Når barnet er omkring 4 år afsluttes behandlingen.

Vi er med hele vejen og er kun en opringning væk.

Providence korsetter

Til unge med skoliose

Nogle børn udvikler i teenageårene og årene op til teenageårene en skoliose, som er sidekrumning af rygsøjlen, som kan være enten C- eller S-formet. Desuden sker der en rotation af ryghvirvlerne, som tydeligt ses, da kroppen ikke længere er symmetrisk. Det er specielt synligt når barnet bøjer sig fremover.

Diagnosen er ofte idiopatisk, hvilket vil sige at man ikke kender årsagen til at skoliosen opstår.
Behandlingen af skoliose foregår med et korset så længe barnet vokset. Korsettet spændes omkring kroppen, og gennem tryk- og aflastningsområder tilpasset den enkelte skolioses form påvirker det skoliosen.

Formålet med behandlingen med skoliosekorsetter er at forhindre skoliosen i at bliver værre og i bedste tilfælde at mindske skoliosen.

Det er ikke alle skolioser, som skal behandles med et korset. Det er lægerne på ryg-afdelingen, som beslutter hvornår en eventuel korsetbehandling skal igangsættes samt hvornår den er afsluttet.

Det er normalt at behandlingen påbegyndes ved en skævhed på ca. 25 grader. Normalt tager behandlingen flere år da den som regel først afsluttes, når skelettet er færdig med at vokse, hvilket er forskelligt fra piger og drenge og person til person.

I Danmark bruges der primært natkorset til de adolescente(ungdoms) idiopatiske skolioser.

Providence korsettet er et natkorset, som bruges mindst 8 timer hver nat. Korsettet skal kun bruges liggende.

Providencekorsettet er fremstillet af plast med en blød polstring

Vi har været en del af teamet på Aarhus sygehus der behandler skolioser de seneste 30 år. Da skoliosebehandling er en specialiseret opgave foretager vi kun behandlingen i Aarhus afdelingen.

Calvé- Perthes bandage

Til børn hvor hofteledshovedet ikke er helt rundt

Calvé-Legg-Perthes er en hoftesygdom, hvor blodforsyningen til en del af lårbenshovedet bliver nedsat. Dette betyder, at en del af ledhovedet bliver forandret sådan, at det bliver affladet.
Efterhånden som blodforsyningen bliver gendannet vil helingen begynde.

Calvé-Perthes rammer oftes drenge i alderen 5 - 10 år.

Hvor lang tid behandlingen varer er op til lægen, men det er ikke ualmindelig at det tager et ½ til 1 år. Lægen kan dog beslutte at det skal tage længere tid.

Med en Calve-Perthes bandage som bliver lavet individuelt i kulfiber kan børnene bevæge sig næsten normalt og deltage i normale aktiviteter. Efter en kort tilvænningsperiode kan de lave de fleste ting igen. Vi har mange eksempler på børn der både løber og klatrer i træer.

Kontakt os på 87 42 51 00