A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Thomassplinten i al sin enkelthed

Da vi i begyndelsen af 80’erne hed Poul Ditlev I/S Bandagerier var det meget almindeligt at se thomassplinten i vores produktion. De blev solgt igennem vores søsterfirma, Helsted Ortopædi og vi har medarbejdere, som kan huske, hvordan splinten ofte var at se på produktionsplanen og vi var endda lagerførende på thomassplinten.

 

Ordet splint kommer af engelsk, hvor ordet betyder en skinne. Dets grundlæggende design har ikke ændret sig meget siden den første beskrivelse af Hugh Owen Thomas blev udgivet i 1875 i bogen ” Diseases of the hip, knee and ankle joints with their deformities, treated by a new and efficient method”.

 

Det grundlæggende design er på mange måder det samme og som tiden går er thomassplinten stadig en del af vores produktion – om end den er blevet lidt mere moderne at se på. Princippet er det samme og Thomassplinten er almindeligt udstyr på hospitalerne idag.

 

Den første splint blev brugt fra 1865 til behandling af knæsygdomme og tuberkulose, hvor der var behov for længerevarende hvile og immobilisering og først senere blev skinnen brugt til styring af frakturer i underbenet. Under 1. verdenskrig menes den at have reddet mange liv i forbindelse med traumer på benet.

 

Hvem er ham Thomas?

Hugh Owen Thomas (1834-1891) var fra en familie af walisiske ”kloge mænd” med hovedfokus på manipulering af kroppens led, som var forgængeren til kiropraktor, osteopater og fysioterapeuter. Familietraditionen med manipuleringen af led samt knoglebrud var gået i arv fra far til søn gennem fire generationer og Hugh Owens far så fordelene ved den konventionelle medicinske uddannelse og sendte alle fem af sine sønner på lægestudiet.

 

Efter studierne sluttede Hugh Owen sig til sin fars klinik i Liverpool og åbnede efterfølgende egen klinik. Han specialiserede sig i tuberkulose og de deraf afledte men. Han forenede familietraditionen af ”klog mand” med sin videnskabelige uddannelse og behandlede bl.a. skadede havnearbejdere og søfarende, hvis skader kunne have været opstået uger eller måneder tidligere, mens de var til søs.

 

Hans metoder var bl.a. baseret på kroppens naturlige evne til regenerering og fremhævede derfor brugen af ​​hvile som et middel til behandling. Han opnåede dette ved fuldstændig immobilisering af den syge del i en af ​​hans mange udviklede skinner og hans succes medførte, at hans klinik hurtigt voksede. I 1866 flyttede klinikken i nye og større lokaler i Liverpool, hvilket bestod af to venteværelser, fire konsultationsrum, en operationsstue og et værksted, hvor skinner m.m. blev fremstillet og individuelt tilpasset til hver patient med hjælp fra en smed og en læderarbejder.

 

Thomassplintens anvendelse i det 21. århundrede

I dag bruges Thomassplinten hovedsageligt til tidlig mobilisering af amputerede allerede få dage efter amputationen.

 

Uanset den amputeredes forhistorien, så viser det sig som oftest, at når man kommer frem til proteseforsyningen, så går det kun en vej, og det er fremad!

”Målet med en tidlig mobilisering af amputerede er, at give muligheden for at komme op og stå igen og opretholde gangfunktionen”, udtaler Chefbandagist Svend Gottspenn. ”At komme op og i gang igen nedsætter ligeledes risikoen for komplikationer og ikke mindst betyder det meget for sjælen, at komme op ”på to ben” igen så hurtigt som muligt”.

 

Derfor udlåner Bandagist-Centret thomassplinten til træningssteder overalt i Jylland og på Fyn. Det enkle design gør, at skinnen kan justeres og tilpasses den enkelte hurtigt og dermed være med til at sikre en tidlig mobilisering.

 

Arbejder du på et træningssted eller med nyamputerede og ønsker du at låne en thomassplint, så kontakt Bandagist-Centret. Det kan gøres via denne bestillingsformular eller ring på 87 42 51 00.

Forløb

Læs om det praktiske og administrative forløb

Powered by Søgaard & Co