A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Ankel-Fod-Ortoser efter Elaine Owens principper

Bandagist-Centret har siden starten af 2010 arbejdet med at opstille og finjustere (Tune) underbensortoser (fodkapsler) og sko efter de biomekaniske principper beskrevet af Elaine Owen. Elaine Owen har som fysioterapeut arbejdet med disse principper i 18 år og har skrevet flere artikler om sine resultater, som er opnået gennem grundig video-vektor-analyse. Principperne er oprindelig udviklet og brugt til børn med Cerebral Parese, men  kan dog bruges på ortoser til alle med en neurologisk skade, som påvirker benene. 

 
Arbejdet tog ekstra fart efter at Bandagist-Centret i maj 2010 havde inviteret Elaine Owen til Århus, hvor vi afholdt et ét-dages seminar for læger og fysioterapeuter samt vores bandagister.
Den efterfølgende dag havde vi fornøjelsen af, at have Elaine hos os i Bandagist-Centret i Risskov, hvor vi brugte hele dagen på at afprøve teorierne i praksis på nogle af vore ortosebrugere. En dag, hvor vi hele tiden havde koblingen mellem den teoretiske og den praktiske del samt Elaines store viden lige ved hånden.
 
Principperne tager udgangspunkt i, at man ikke kan kontrollere sin gang uden også at have en god balance. Man er i balance når man har kontrol over knæet og har mulighed for at bøje (Flektere) og strække (Ekstendere) kontrolleret. Musklerne skal derfor også have de rette betingelser for at kunne arbejde. 
 
Ortoserne tager udgangspunkt i den stilling foden kan bringes op i når knæene er strakt maksimalt. Udseendet af ortoserne kan derfor være anderledes end andre ortoser. Typisk vil det være fodstillingen, der adskiller sig mest idet foden ofte vil være mere i spidsfod  end ved andre typer. Ofte vil der også være et støttepunkt på forsiden af knæet. 

 
Ortoser og ikke tunede sko Ortoser og tunede sko

  

Ifølge Elaine Owens principper kan sko og ortoser ikke arbejde alene, da de har forskellige opgaver under gangen. Det er derfor kombinationen af ortosen og en finjustering af skoene (Tuningen), der skal give balancen, som muliggør en kontrolleret gang.

Elaine Owen arbejder derfor med begrebet AFOFC, ankle foot orthosis footwear combination.

 
Omhyggeligheden i finjusteringen af kombinationen af ortoser og sko er derfor afgørende, da selv små ændringer af vinklen mellem gulv og ortosen kan give væsentlige ændringer af balancen.
 
Finjusteringen foretages ved at tilpasse tykkelsen af sålen under hælen af skoene samt i nogle tilfælde ved at ændre snudefaconen på skoene. Finjusteringen og kombinationen af ortose og sko har betydning for, hvordan lår og underben er placeret og hvordan de enkelte muskelgrupper arbejder under gangen.
 
Målet med en ortose er ikke kun at korrigere og forhindre fejlstillinger. Målet med opbygningen af ortose og sko er også, at udspænde stærke muskler samt give svage muskler bedre vilkår for at arbejde.
 
 
    GRAFO med frontplade   Virkningsmåden af AFOFC          AFO med hælkile
 
Ortoserne laves oftest uden ankelled og tager udgangspunkt i den stilling som foden kan opnå på så strakt et knæled som muligt.
 
Videoerne viser, hvor vigtigt det er at finjustere skoene. Det er den samme ortose på begge film men på filmen til venstre er der ikke gjort noget ved skoene. På den højre er skoen justeret, hvilket giver den rette balance, som muliggør at han kan gå uden støtte.

 

Få vores brochure

Vælg selv mønster til din ortose

Frit leverandørvalg

Vælg med omtanke!

Powered by Søgaard & Co